KSIĄŻKA - O żywieniu Twojego psa praktycznie
- liczba stron: 289
- oprawa miękka
Guarantee safe & secure checkout
Książka O ŻYWIENIU TWOJEGO PSA PRAKTYCZNIE - praca zbiorowa pod redakcją dr Jacka Wilczaka
Żywienie psa to temat najbliższy wielu opiekunom. Wciąż poszukują wiedzy i informacji jak żywić psa, jak optymalnie wybrać właściwe produkty z wielu propozycji rynkowych. Książka „O żywieniu Twojego psa – praktycznie” w przyjazny sposób poszerza wiedzę na temat żywienia psa i pomaga skonfrontować własne obserwacje z wynikami badań naukowych. Dostarcza ogrom wiedzy od najlepszych specjalistów, podpartej najnowszymi wynikami badania i rozbudowaną bibliografią.
To pozycja obowiązkowa dla każdego opiekuna psa.
Autorzy przybliżają nie tylko problemy współczesnego psa takie jak otyłość, stany zapalne jelita grubego, alergia pokarmowa ale i wyzwania opiekuna – czym i jak karmić, wpływ żywienia na zachowanie oraz jak odnaleźć się w gąszczu współczesnych rozwiązań.
Książka „O żywieniu Twojego psa – praktycznie” wyróżnia się bardzo atrakcyjną szatą graficzna, zwracającą uwagę na najważniejsze kwestię. Artykuły wzbogacone są o grafiki, wykresy i tabele.
Autorzy artykułów to największe autorytety w dziedzinie żywienia zwierząt domowych. Jakie zagadnienia poruszają?
- Dieta w praktyce - karma monobiałkowa alternatywą dla alergika? - Dr Agnieszka Kurosad;
- Uroczo okrągły czy poważnie chory - jak działać skutecznie przy nadwadze i otyłości? - Dr Jacek Wilczak;
- Olejek CBD - panaceum czy placebo? - Prof. dr hab. Michał Jank;
- Przez żołądek do serca - wyzwania żywieniowe psów małych ras - Dr Joanna Zarzyńska;
- Z kangurem, chrząszczem a może na bazie jajka - nowe źródła składników odżywczych - Dr Karolina Hołda;
- Piękna kupa - cel do osiągnięcia - Dr Jacek Wilczak;
- Probiotyki - potrzeba wymagająca ostrożności - Prof. dr hab. Michał Jank;
- Włókno pokarmowe - kiedy, dlaczego, za i przeciw - Dr Olga Lasek;
- Produkty zbożowe - niedocenione ziarno owsa - Dr hab. Wioletta Biel;
- Głodny, czyli zły - jak żywienie wpływa na zachowanie - Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz;
- Dzika czy hodowlana - ryba w diecie psa - Agnieszka Cholewiak-Góralczyk;
- Biologiczna potrzeba a emocje i przyjemność - karmienie zwierząt z perspektywy behawiorysty - Andrzej Kinteh-Kłosiński
Jeśli jeszcze zastanawiacie się czy warto sięgnąć po tą niezwykłą pozycję zapraszamy do przeczytania fragmentu wywiadu z dr Jackiem Wilczakiem
„Po co kolejna książka na temat żywienia psów?
Na ten temat zawsze można mówić w różnych aspektach i z różnych perspektyw. Książka powstała na skutek zrywu osób, które prowadziły wykłady na Kongresie „O żywieniu Twojego psa – praktycznie”. Jesteśmy nie tylko naukowcami, ale i praktykami, pracującymi z psimi pacjentami i rozumiejącymi najważniejsze problemy i wyzwania opiekunów zwierząt.
Dlaczego warto, zamiast wyszukać w internecie danych zagadnień – sięgnąć po książkę?
Jeżeli źródłem informacji byłyby wyszukane informacje w recenzowanych czasopismach naukowych – proszę bardzo. Jednak internet jest pełen treści i informacji o różnym pochodzeniu źródeł. Zawsze weryfikacja tej informacji z życiem, jest łatwiejsza u praktyka niż samemu na własnej skórze przekonywać się czy na pewno np. stosowanie danego dodatku do diety wywoła pożądany efekt u konkretnego psa. Oczywiście objętość książki ma też swoje granice. Tych tematów można było stworzyć jeszcze więcej, można by było jeszcze bardziej szczegółowo i dokładniej opisać. Natomiast myślę, że na samym początku zaciekawienie tą książką i pozycjami literaturowymi zawartymi w niej, też jest ważne.”
Za udostępnienie wywiadu i możliwość zacytowania dziękujemy Wydawcy Dog & Sport www.dogandsport.pl
Liczba stron: 289
Oprawa miękka